Σάρτη, Χαλκιδική

Ιστορία

Στη μεσαία χερσόνησο του δημοφιλέστερου προορισμού  της Βόρειας Ελλάδας, τη Χαλκιδική, τη Σιθωνία βρίσκεται η Σάρτη. Το όνομα "Σάρτη" το συναντάμε στον Ηρόδοτο, ο οποίος αναφέρει την αρχαία πόλη σαν σταθμό της εκστρατείας του Ξέρξη. Η Σάρτη υπήρξε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας. Χτισμένη στις ανατολικές ακτές της χερσονήσου της Σιθωνίας πήρε το όνομά της από την ομώνυμη αρχαία πόλη που πιθανόν βρισκόταν στην ίδια θέση.

Αξιοθέατα

  • περίπατος στο μετόχι της μονής Ξηροποτάμου με την εκκλησία της('Αγιος Γεώργιος)
  • Το πολιτιστικό κέντρο (πέτρινο κτίσμα).
  • Ο ναός του Αγίου Αθανασίου (στη Συκιά).
  • Το παλιό πέτρινο σχολείο (στη Συκιά).
  • Οι ανεμόμυλοι στην παραλία(στη Συκιά).
  • Επίσης μπορείτε να επισκεφτείτε τον παραδοσιακό οικισμό Παρθενώνα και το ξωκλήσι του προφήτη Ηλία στη δασική θέση «Ψαριά». Απέναντι από τη Σάρτη είναι το Άγιο Όρος, μια μοναστηριακή κοινωνία γνωστή για τη θρησκευτική της αύρα και για το γαλήνιο ειδυλλιακό τοπίο της. Η επίσκεψη και η διαμονή στα μοναστήρια επιτρέπεται μόνο στους ενήλικες άνδρες. Υπάρχει καραβάκι που ξεκινάει από κοντινό λιμανάκι και σε ημερήσια εκδρομή κάνει το γύρο του Αγίου Όρους με στάση στην γραφική Ουρανούπολη.

Η Σάρτη ως τουριστικό θέρετρο

Η Σάρτη αποτελεί τουριστικό κέντρο όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την ομορφιά της φύσης συνδιάζοντας βουνό και θάλασσα, κρυστάλλινα πρασινογάλαζα νερά, η λευκή άμμος, οι φιλόξενοι κολπίσκοι, οι μοναδικές ακτές που τις προστατεύουν γραφικοί βράχοι, μαγεύουν τον επισκέπτη και χαράσουν αλησμόνητες αναμνήσεις στους φίλους της θάλασσας. Το μέρος είναι ιδανικό για σέρφινγκ, θαλάσσιο σκι, ψάρεμα, βόλτα με βάρκα στις γύρω παραλίες.

Ήλιος & Θάλασσα: Γαλαζοπράσσινες παραλίες

Εκτός από την υπέροχη παραλία της Σάρτης, μπορείτε να πάτε στις κοντινές παραλίες της Αχλάδας, της Συκιάς, καθώς και στην παραλία Καβουρότρυπες, η οποία θεωρείται απ' τις καλύτερες παραλίες στον κόσμο και βρίσκεται 7 χλμ από τη Σάρτη.Σας προτείνουμε να επισκεφθείτε επίσης τις όμορφες παραλίες του Αζαπίκου, του Διαπορτίου, της Ελιάς, του Καλαμιτσίου, της Καλόγριας, της Κληματαριάς, της Κορτέσας, του Κριαριτσίου, του Παραδείσου, της Τορώνης, καθώς και τις παραλίες Μπανάνα και Καρύδι.